Prescrierea lentilelor progresive necesită o atenție specială. Este extrem de important ca medicul sau optometristul să facă o anamneză detaliată legată de ce ochelari a mai purtat, ce activități desfășoară la locul de muncă, ce hobby-uri sau ce sporturi practică. Există situații vizuale specifice care necesită corecție optică specifică. Uneori este necesară simularea mediului specific pentru a ajusta rețeta și lentila în funcție de nevoile pacientului.
Lentilele progresive pot fi prescrise la majoritatea pacienților. Există însă anumite cazuri speciale, ce necesită atenție specială în prescrierea și recomandarea tipului de lentile. Pacienţi non-prezbiţi: sunt pacienți care nu sunt încă prezbiți, dar manifestă astenopie la aproape: hipermetropul mic care nu tolerează corecția totală la distanță, miopul mic cu esoforie, cei cu disfuncția sau relaxarea acomodației sau din motive ergonomice: lucru la aproape la o distanță mică. Este importantă evitarea sub – sau supra-evaluării adiției prin testare atentă la distanța de lucru la aproape. Se pot recomanda lentila progresiva sau monofocale regresive pentru intermediar și aproape.
Avantajul lentilelor progresive este reprezentat prin faptul că nu mai trebuie să purtați două perechi de ochelari (una pentru citit, una pentru vederea la distanță). De exemplu când folosiți calculatorul utilizați ochelarii de aproape iar ca să vedeți calendarul afișat pe perete ar trebui să puneți ochelarii de distanță.
Aceste lentilele progresive sunt mult mai eficiente față de cele monofocale, deoarece purtarea alternativă a două perechi de ochelari poate deveni obositoare. Pentru o persoană activă, o singură pereche de ochelari este ideală, iar cu ajutorul unor lentile progresive de bună calitate, veți putea să priviți obiecte aflate la distanțe diferite fără probleme.